FC Groningen in de maatschappij

Vraagstuk

FC Groningen Buurt Battle 

In 2011 rees er bij Stichting FC Groningen in de Maatschappij de vraag vanuit Nijestee, Woningcoöperatie in de stad Groningen, om een maatschappelijk project te organiseren in de wijken waar zij actief waren. Als snel kwam het idee om een wijkentoernooi op te zetten waarbij wijken het tegen elkaar konden opnemen. De vraag werd neergelegd bij Bjorn Boes om met een uitwerking te komen van een dergelijk project.

Gezond Scoren

Het bestaande project ‘Scoren voor Gezondheid’ van de KNVB diende in een nieuw jasje gestoken te worden. De invulling voor dit gezondheidsproject voor basisschoolleerlingen diende opnieuw bekeken te worden. De verantwoordelijkheid kwam bij de Betaald voetbal club, in plaats van bij de KNVB, te liggen en bij FC Groningen reisde de vraag hoe we dit het beste konden aanvliegen. Een vraag was: Hoe kunnen we het project schaalbaar maken? Hoe kunnen we een project maken met zowel een goede start maar ook een mooie afsluiter? Na het opzetten van dit project is de uitvoering weer teruggegeven aan de Stichting FC Groningen in de Maatschappij.


Oplossingen

FC Groningen Buurt Battle 

De opzet werd gemaakt en al gauw werd de FC Groningen Buurt Battle in het leven geroepen door de stichting FC Groningen in de Maatschappij. Voor ondermeer dit project werd Bjorn Boes van BBFreestyle vervolgens aangesteld als projectmanager. Met een pilot dat begon in twee wijken met 60 deelnemers is inmiddels uitgegroeid naar een jaarlijks evenement verdeeld over 10+ wijken in zowel de stad Groningen als Hoogezand en Assen.

Na een pilot en twee edities ligt de gehele organisatie inmiddels weer bij de stichting FC Groningen in de Maatschappij. Hierna bleef BBFreestyle echter wel betrokken en organiseerde bij elke edities de aftrap in de nieuwe wijken met een freestyle voetbal show en een introductie over het project en bij elke editie was BBFreestyle betrokken bij de finaledag. Zo waren er vaak opblaas voetbalattracties ter aankleding van het evenement.

Gezond Scoren

Ook deze vraag werd beantwoord door de als projectmanager aangesteld Bjorn Boes. Er werd een project genaamd ‘Gezond Scoren’ ontwikkeld waarin filmpjes de basis zouden zijn. Deze konden door de schoolkinderen in de les bekeken worden. Acht weken lang word er elke week een video bekeken en aan de hand van deze video’s met elke week een ander gezondheid thema’s worden er vragen beantwoord. Om als één van de drie scholen deel te nemen aan de grote finale, de gezondheidsquiz, dient je zelf een gezondheidsvideo in te leveren. De hoofdprijs is € 3.000,- te besteden aan een project voor je eigen basisschool. Na de realisatie van het project is Bjorn Boes nog betrokken bij het project als presentator/Quizmaster van de grote finale van ‘Gezond Scoren’.


Mick Duzink
Manager Stichting FC Groningen in de Maatschappij